Followers

Tomyam Campur

wah ada yang baru lagi tentang masakan emmmmmmmmm pasti lesat nihhhhh anda pasti berminat
terbaru lho


>Panaskan air bersama bawang putih hingga hampir mendidih.
>masukkan perencah tomyam,serai,daun limau,bawang holland..
>hampir mendidih,masukkan lobak,daging,ketam,kerang,kupanggula,garam,serbuk perasa,cili,tunggu hingga mendidih..kalau x masam masukkan air perahan limau nipis...
>masukkan susu cair,cendawan dan daun ketumbar...kacau perlahan2 dan jgn tanggalkan kerana susu tadi akan menjadi
>ketul2 kalau x dikacau....adunan tadi dengan rase masam,lemak,pedas,masin....
>siap dihidangkan....

jgn campur udang semase masak kerana air udang akan mengganggu rasa tomyam...kalau nak makan,baru ambil udang yang dah direbus asing..susu cair perlu untuk menambahkan lemak dan kelazatan tomyam

Bahan 2 yang akan dipakai:

1. Daging (sukahati,direbus dahulu)
2. sotong ( sukahati )
3. ketam ( 2 ekor ke )
4. Kerang ( sukahati )
5. udang ( sukahati,direbus asing )
6. Kupang ( sukahati )
7. 150ml susu cair(adjust sendr)
8. 1.7 L air(bleh campur ngan air rebusan daging tadi)
9. secubit gula
10. secukup garam
11. 1 sidu teh serbuk perasa
1. 3 peket perencah tomyam ADABI
2. 3 batang serai ( titik )
3. 20 batang cili padi
4. 1 peket cendawan
5. 1 batang lobak
6. 5 keping duan limau purut(koyakkan)
7. 4 biji limau nipis
8. 3 tangkai daun ketumbar (racik)
9. 1 biji bawang holland (potong bulat)
10. 6 biji bwang putih (ketuk)

Tidak ada komentar:

link web sumber uptodate